25.10.14

50-luvun keittiökaappien uudistus

50-luvun kaapin väriksi valittiin Tikkurilan Akvarelli.


Mökin pikkukeittiön remontti varastohuoneesta keittiöksi valmistuu pikkuhiljaa ja hitaasti, niin kuin tässä lapsiperheessä tapaa käydä. Projektit ovat monet ja tässä yksi niistä: 50-luvun keittiökaappien kunnostus. Aiemmassa kirjoituksessani mietiskelin päätyväni uusiin siroihin ja monitoimisiin kaappeihin pienine lusikkalaatikoineen ja lokerikkoineen - toisin kävi. Törmäsin osto- ja myyntiliikkeessä mainiossa kunnossa olleeseen erilliseen yläkaappiin, jossa oli lisäksi ihanat laatikot. Kaappi maksoi 50 euroa ja nyt se on saanut hionnan ja värikseen Tikkurilan Akvarellia ja valkoista. Toinen ovien nupeista meni hukkaan autotallissa, mutta varmasti se on siellä jossain... Alakaapiksi tulee kahden 50-luvun kaapin setti, joka palveli aikoinaan päämökin pirtissä.






 



Väri elää valon mukaan. Nupit vielä puuttuvat ovista.
Värisävyn päättäminen oli vaikeaa, mutta kun harmaat, likaiset ja keltaiset sävyt oli rajattu pois, jäljelle jäi tämä vedenvihreänsinertävä sävy. 50-luvun reippaan turkoosin sijaan halusimme rauhallisen värin, joka ei määrittele koko tilaa. Pelkkä valkoinen olisi ollut kauhistus, siellä kaiken maailman värien, pastellisävyjen ja auringon maailmassa.




Tässä yläkaappi on siinä kunnossa, jossa sen ostin. Nupeissa on joskus ollut punainen maali ja tuon vaaleanvihreän maalin alla on toinen vähän sitä harmahtavampi vihreä maali. Harkitsin hankkia myös kuvan alakaapin, mutta päädyimme sitä pienempiin perintökaappeihin. Tuossa kuvan alakaapissa on iso leivinlauta, kaksi pientä leikkuulautaa, puulaatikko ja kaksiovinen kaappi - mahtava löytö jollekin muulle. Siinä onkin inspiroiva väri!





Kun alakaapit saatiin mökiltä kotiin kunnostettaviksi, huomasin, että samaa haaleaa vedenväriä on ollut aiemmin myös vanhan alakaappimme pinnoissa - ympäri käydään ja samaan maaliin tullaan. Siis suurenmoista: me todellakin entistämme tämän kananpojan keltaisen kaappimme. Vetimet ovat puisia ja maalittomia ja pidämme ne sellaisina. Kaapin sisäpinnatkin saavat maalia, jotta ne on helppo pitää siisteinä. Puulaatikkoon tulee roska-astia, joten pintojen on hyvä olla pyyhittävät. On mukavaa hyödyntää entisiä suvun kalusteita, jotka ovat nähneet aiempien sukupolvien elämää ja joilla on tarina.


Yläkaapin pikkulaatikko ja vanha alakaappi.


Alakaapit ennen hiontaa ja maalausta - pikkukeittiöön ne tulevat toiseen järjestykseen.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti