3.12.14

No onkos tullut kesä nyt talven keskelle?

Punaista, violettia, vihreää... Kukkia, mansikoita ja ruohosipulia - kesä! Kukkaloistosta voi talvella nauttia lautasella siinä perunoiden ja lihakastikkeen alla.

Näissä astioissa on kesäinen tunnelma, mutta Illusia-sarjan astiat ovat toki niin juhlavia, että sopivat hyvin myös joulunaikaan. Illusia (Heikki Orvola, Fujiwo Ishimoto, 1998) on klassinen astiasto, jonka kuviot toimivat uudella tavalla: yksittäiset kukat ja kukannuput kerrostuvat astioita pinottaessa. Jouluna voisin tarjoilla vaniljakastiketta kaatimesta ja tryffeleitä erikoiselta soikealta vadilta, jota voi käyttää kaatimen alusena tai tarjoilulautasena. Kun Illusiat tulivat myyntiin, ongelmana oli valita, kumpi koristemalli on kauniimpi: puna-oranssisävyinen vai puna-violettisävyinen malli. Loppujen lopuksi meille tuli molempia malleja, joten käytämme kesäisiä oranssisävyisiä mökillä ja violettisävyisiä kotona.


Illusia lila, Heikki Orvola, Fujiwo Ishimoto, 1998



Mökin puuliesi ja Illuusia punainen, Heikki Orvola, Fujiwo Ishimoto, 2006


Rörstrandin Kulinara-astiastossa (Hanna Werning, 2009) on nykytyyliin vähän osia, mutta 60- tai 70-luvun henki, joka näkyy vihannesaiheessa ja vanhoista keittiön kaapeistakin tutuissa väreissä. Vedensininen ja raikas tai sinappinen vihreä leikittelevät punaisten kukkien kanssa aivan samalla tavalla kuin lapsuuden astioissa. Hanna Werning on ruotsalainen suunnittelija, jonka monipuoliseen tuotantoon kuuluu mm. tapetteja, kaakeleita, paperitavaraa, sisustusesineitä ja jopa nukkekodin kaakeliteippiä.

Astiaston hienoin osa on mielestäni tuo pieni vati - syömme usein kaikenlaisia lämpimiä pikkupaloja ja grillauksia noilta hauskoilta suorakaiteen muotoisilta lautasilta. Pitkä suorakaiteen muotoinen vati sopii hienosti voileipäkakun tarjoiluun. Purkin ilmatiiviin kannen sisäpinnalla lukee hauskasti pienin punaisin kirjaimin: "den som spar han har". Joskus menneinä vuosina ihmiset ovat pitäneet säästöjään ja talousrahojaan purkissa keittiössä - ehkäpä tämä on tekstin taustalla. Meillä siinä on juuri nyt puolukkahilloa.

Kulinara, Hanna Werning, Rörstrand, 2009

Sagaformin mansikka-aiheisessa vuoassa meillä pidetään keksejä. Kannen mansikka irtosi liimauksistaan monta kertaa menemättä rikki, kunnes mieheni korjasi sen lisäämällä siihen pultin ja liimaa. Nyt ei pelota enää, että kansi putoaa. Korjauksesta tuli lisäksi todella siisti, sillä se ei näy. Tämän hauskan piirakkavuoan sain kerran joululahjaksi työnantajaltani, kun työskentelin taloustavaramyyjänä. Ihana Mummo Ankan piirakkavuoka!




Primavera on iittalan ja Marimekon yhteistyötä ja kuosin on suunnitellut Maija Isola. Nämä ovat tummanvihreitä. Primaveraa on valmistettu mm. pinkkinä, punaisena, oranssina, sinisenä, keltaisena, lilana ja vaaleansinisenä. Minusta vihreät kukat ja nuput ovat hyvin raikkaita ja kutsuvat syömään.

Primavera, Maija Isola, iittala ja Marimekko, 2003-2006


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti