7.9.15

Puuseen elämää

Mökin puusee eli hyyssikkä sijaitsee keskeisellä paikalla navetan päädyssä. Tästä on monia hyötyjä. Kun tulemme mökille, käsipesupaikka tulee vastaan heti ensimmäisenä. Lähtiessä hyyssikästä pyörähtää nopeasti autoon. Lapset uskaltavat käydä yksin vessassa, kun se ei ole missään metsikössä hämppiksien piirittämänä, vaan valaistulla pihalla.

Hyyssikässä eletään vailla remonttihuolia: paikkahan toimii. Isännän rakentama erotteleva palvelee hyvin, kuiviketta hankitaan vuosittain monta säkkiä ja käsipesupiste löytyy ulkoa heti oven vierestä. Kuivikkeet keksin joskus laittaa navetasta löytyneeseen isoon peltisaaviin, johon etsin reikiin sopivan uuden kahvan. Sisältä löytyy maatalousmallinen iso teräskauha. Kyllä se remontti tännekin joskus ehtii, mutta siihen asti katselemme esimerkiksi jonkun vuonna 1923 seinään raapustamia nimikirjaimia A.V. Kukahan hän on?

Kommuuti, kuivikeastia ja vanha vuosiluku 1923.


Haaveilen siisteistä seinistä, joissa on vaikkapa pystysuoraa vaaleanvihreää tai vaaleansinistä paneelia. Kaksipaikkainen istuinosa on nyt puulla, ja saa vaikka pysyäkin sellaisena. Portaat on maalattu joskus sinapinkeltaisiksi ja niihin ja lattiaan voisi vetää vaikkapa harmaata tai harmaansinistä maalia tai vahaa. Lattialla on pitkä räsymatto. Tilaa on noin 4 x 2 metriä ja katto on korkealla, sillä sisäkattoa ei ole tehty.

Kommuuti on osittain ihan nätti, mutta ei kovin raikas. Ehkäpä siihen vedetään joskus jotain tujua maalia ja se saa jatkaa muuten vain olemistaan samassa tilassa. Kommuutin takalaidassa on myös aika kummallinen aaltomainen vanerilevy, jossa on ollut ehkä kiinnitettynä jonkinlainen hylly. Vadin seuraksi on etsinnässä valkoinen emalikannu, jossa on sininen koristeraita. Mustaraitaisia kyllä löytyy...

Meri-ilma, tuuli ja sade syövät niin rakennusten kuin wc-kyltinkin pintoja. Kyltti sai uutta valkoista pintaan pari vuotta sitten. Ekaluokan käynyt tytär kirjoitti liitutaululle vetoomuksen alkukesästä ja koko kesänä kenelläkään ei ole ollut siihen mitään lisättävää tai muuta asiaa... Kaupasta löytyi vieläkin takavuosien wc-paperia, jossa on runoja. Ihan hauska ajatelma, mutta meillä kyllä pussataan ja listat roikkuvat!


Kyltti ja hengenravintoa: liitutaulu ja runollista vessapaperia.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti