21.1.15

Paratiisia ja Unikkoa ikkunoihin ja kevät on täällä aivan kohta

Innostuin ompelemaan uudet verhot vanhempieni kaupunkiasunnon keittiöön ja olohuoneeseen, sillä entiset verhot olivat joko silmissäni loppuunkatsotut tai muuten vain hiukan synkät ja talviset. Kevään saa kyllä tulemaan pian ripustamalla ikkunoihin pirteät verhot!
 
Uusien verhojen saaminen ikkunaan ei ole aivan pieni juttu. Ensin täytyy olla ajatus verhojen mallista ja sitten on otettava mitat ikkunasta ja löydettävä mieleinen kangas. Aivan heti ei päästä ompelemaan, sillä seuraavaksi täytyy joko pestä tai höyryttää kangas ja silittämistäkään ei voi välttää. Myös kynän, paperin ja mitan kanssa saa tehdä kummasti töitä, jotta selviää, miten kangas leikataan, etenkin, jos on tarkoitus kohdistaa kuvioita tai tehdä kankasta muutakin kuin verhot. Tästä Unikko-kankaasta tein kapan, sivuverhon, kaitaliinan, koriliinan ja pyyheliinan pidikkeen. Tällä kertaa leikkasin oikeaoppisesti pois kankaan Marimekko-tekstit ja sain aikaan hyvin siistit päärmeet - tekstireunahan saattaa vetää tai sen leveys voi vaihdella, mikä voi näkyä ompelussa. Silitin myös joka ainoan päärmeen taitteluvaiheen ja ompelu oli siksi todella mukavaa ja helppoa.

Ykköskoneeni hajosi äskettäin, joten ompelin vanhalla Riccar Easyllä. Aivan iisiä ompelu ei ollut, sillä toisinaan tuo kone heittää langat pujotuksilta. Oma mekaanikkoni onneksi säätää ja korjaa, ja niin saatiin nämäkin verhot valmiiksi. Mikähän siinä on, että molemmissa ompelukoneissa tuntuu loppuvan langansäätöasteikko? Lanka vaatisi esimerkiksi kireyttä -4, kun asteikko on 1-9.

Unikkoverhoille, kaitaliinalle, koriliinalle ja pyyheliinan pidikkeelle tuli hinnaksi noin 25 euroa. Edullinen hinta selittyy sillä, että hankin kankaan Huuto.netin kautta - hieno löytö.

Marimekon Unikko, Maija Isola 1965

Ikkunoihin tuli kesä! Maisema on vielä vähän huurteessa.

Olohuoneen ikkunoihin ompelin pitkän kapan Marimekon Paratiisi-kankaasta, jonka on suunnitellut Fujiwo Ishimoto vuonna 1996. Tämä paksu puuvillasatiinikangas, kuten monet Marimekon kankaat, olisi ollut upea täysleveänä paneelimaisena sivuverhona, mutta koska tein verhot matalalla budjetilla ja pidän kapoista, kankaasta tuli kappa ja kaitaliina. Olohuoneessa on kolme eri kokoista ikkunaa vierekkäin, joten kappa kokoaa ikkunat yhteen. Sivuverhot olisivat mielestäni raskaat tuossa tilassa. Valitsin kankaan noiden iloisten keltaisten marjojen vuoksi, sillä asunnossa on kahdet lasiset pariovet, joiden karmeissa on täsmälleen sama keltainen väri. Meiltä löytyi myös villamatto, jossa on juuri tuo sama kuvassa näkyvä kellanvihreä sävy.

Paratiisi-verholle ja kaitaliinalle tuli hinnaksi noin 28 euroa. Kangas löytyi Kontin juuri tulleiden verhojen telineestä. Ilmeni tosin, että kangas ei ollut verho ja se päärmätty vain päistään, mikä mahdollisti ompeluni. Mitään käytön jälkiä siinä ei näkynyt. Ehkäpä vihreetön kangas oli ollut jollakulla salissa liinana valtavan pitkällä pöydällä ja sali oli ollut hyvin vähällä käytöllä.

Marimekon Paratiisi, Fujiwo Ishimoto 1995

Paratiisi ja palmuvehka



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti