3.2.15

Arabian ja iittalan joulumukit

Joulumukit eli talvimukit nostettiin taas kaapin ylimmälle hyllylle sinne fonduen ja viininjäähdyttimen viereen. Samalle hyllylle lähtivät talviset Muumi-mukit. Tässä katsaus noihin joulunalusajan ja joulun tunnelmantuojiin.

Lahjapaketti, Omena, Tähti ja Kuusi ovat Heini Riitahuhdan suunnittelemia mukeja, joissa on jokaisessa pieni tarina: yksi paketti on kadonnut ja vain nauha on jäljellä, yksi tähti loistaa kirkkaammin, omenasta on haukattu pala ja yksi kuusi on kaadettu ja viety pois. Samaan sarjaan kuuluvat myös Pipari- ja Sydän-muki.

Joulu- tai talvimukit, Heini Riitahuhta

Mukien toiselta puolelta löytyy yllätys.


Piparit ja pastillit -muki on Pekka Paikkarin suunnittelema ja vuodelta 2007 samoin kuin vaaleansininen Pikku-kide -muki. Pikku-kiteen lisäksi on tehty punainen Iso-kide -muki. Samoilla koristeilla tehtiin myös kannellisia purkkeja. Joulukylä-aiheen ovat idoineet Minttu Wikberg, Miia Pöytälaakso ja Salla Kangasniemi suunnittelutoimisto Pattern Bakerystä ja mukin lisäksi sarjaan kuuluu mm. kulho, kannu, pieni purkki ja posliinilusikka. Muki on vuodelta 2012. Joulusydän on sesonkituote vuodelta 2009 ja sen on suunnitellut Maija Fagerlund. Sarjaan kuuluu myös kulho ja purkki. Himmeli-mukin on suunnitellut Pietari Posti ja se on vuodelta 2010. Mukin lisäksi himmeliaiheisena on tehty ainakin kulhoa eli Teema-sarjan syvää lautasta ja toinen värivaihtoehto oli harmaa.

Piparit ja pastillit, Pikku-kide, Joulusydän, Joulukylä ja Himmeli.



Aiemmin oli helppo mieltää, minkälaisesta tuotteesta oli kyse, kun puhuttiin Arabiasta, iittalasta, Hackmanista tai Fiskarsista. Arabia oli pääosin posliinia, iittala lasia, Hackman terästä ja Fiskars työkaluja. Nykyisin Fiskars omistaa mm. Arabian, iittalan ja Rörstrandin ja iittala-tuotemerkillä myydään myös posliinia. Kuluttajan on vaikea hahmottaa näitä muutoksia, ja on hankala tietää, milloin pitäisi puhua Arabian ja milloin iittalan tuotteesta eli mitä siellä tuotteen pohjassa lukee. Yhtä kaikki, mukeja ne vain ovat ja niistä on lämmin juoda kuumia juomia keskitalven hämärässä. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin ja kevättä ja kevätmuki-postausta kohti.

Mukien pohjien leimoja eri vuosilta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti